Fotocredit:

Noen tanker om befolkningsvekst i Gjerdrum

Hvor fort er det riktig at Gjerdrum bør vokse? Bør vi få frysninger på ryggen, hvis noen snakker om «bare» 1 % årlig vekst?

 

Både Gjerdrum og naboene rundt oss er blant kommunene som for tiden vokser raskest i landet. I 2022 var veksten vår, ifølge SSB, på 4,2 %. Vi i Gjerdrum MDG mener at et slikt veksttempo ikke er bærekraftig og bør nedjusteres.

Det finnes flere gode grunner til dette:

1. Gjerdrum har en lite fleksibel infrastruktur, når det gjelder transport. Mens andre kommuner kan ha et mangfoldig veinett og jernbane – og kanskje til og med en fremtid med T-bane – har vi kun fylkesvei 120, til å bære transportbehovene våre sørover. I tillegg har vi en større andel folk som reiser ut av kommunen hver dag enn mange andre kommuner. Vi har allerede problemer med kapasiteten og en lavere vekst vil gi oss bedre muligheter for å håndtere den kommende trafikkveksten på en god måte.

Mer vekst i trafikken vil være uheldig for Gjerdrum, både for de som skal reise ut av kommunen hver dag, men også for de som bor og ferdes i Ask sentrum.

2. Det går for fort i svingene med utviklingen av Ask Sentrum. Svært mange boliger kommer opp omtrent samtidig, og gjerne med dispensasjoner gitt fra politikerne, som tillater flere boenheter enn hva de opprinnelige avtalene gikk ut på. Hvor stort press vil dette legge på sentrale tjenester som barnehage, skole og eldreomsorg? Hvordan belaster det infrastruktur som avløp og el-forsyning? Med et roligere tempo i utbyggingen kan vi høste erfaringer fra hvert enkelt byggeprosjekt før vi setter i gang med det neste. Slik kan vi skape et bedre Ask sentrum.

3. I en verden hvor både matjord og natur forsvinner i stort tempo, med de negative konsekvensene det har, er det risikabelt når en kommune som Gjerdrum vokser for fort. Vi vet desverre altfor godt at ønsket om å bygge boliger m.m. har en tendens til å trumfe særlig nedbygging av natur, men også vern av matjord. Et lavere veksttempo vil legge mindre press på jordbruksarealer og andre naturtyper som vi ønsker at skal ha en stor plass i Gjerdrum.

Prognosene for Gjerdrum viser faktisk at tallene etter hvert kan gå noe ned, i retning mot 1 %, i årene som kommer, noe som fortsatt er en del over den gjennomsnittlige veksten i Norge. Selv med slike tall vil vi ta vår del av ansvaret med å finne plass til de menneskene som skal ha plass her i landet, og faktisk hjelpe de kommunene her i landet som, stikk motsatt av oss, sliter med befolkningsnedgang. Det krever selvsagt en annen politikk på nasjonalt nivå hvis man vil fordele veksten bedre blant landets kommuner, men Gjerdrum kan gjøre sitt bidrag med å kjøle ned sine egne vekstambisjoner.

En del andre politikere og partier får frysninger på ryggen når de hører om vekst-tall på «bare» 1%, og frykter for konsekvensene. Vi i MDG tror – tvert i mot – at slike tall er det som er det bærekraftige for kommunen vår i det lange løp.  Som en kommune med lite lokale arbeidsplasser og begrenset infrastruktur for pendling, har vi lite i den nasjonale veksttoppen å gjøre, i det lange løp.