Fotocredit: Ullensaker MDG

Kommunedirektøren som ble GRØNN

1. september 2023 gikk Gjerdrums kommunedirektør – etter 12 år i embete – av med pensjon. Overaskende for mange går han rett inn i ny tjeneste for Miljøpartiet De Grønne, i nabokommunen Ullensaker. Der står han som 3. kandidat til kommunevalget, 11. september.

Her gjengir vi intervjuet Frits Eriksen har gjort med sitt eget lokallag, Ullensaker MDG. Intervjuet sto først på trykk i valgkampavisen «Grønne tider» og er gjengitt med tillatelse fra Ullensaker MDG.

1. september, 2023

TOPPLEDER TIL LISTETOPPEN

Møt Frits Arne Eriksen – kommunedirektøren som gjør lokalpolitiker av seg.

Når Frits Arne Eriksen én uke før valget går av etter tolv år som kommunedirektør i Gjerdrum, trår han til i lokalpolitikken i Ullensaker. Det gjør han som tredjekandidat på Ullensaker MDGs liste til kommunevalget.

      – Du har bodd i Ullensaker i 17 år. Dialekten røper at du er vokst opp et stykke unna?
– Ja, jeg er født i Rindal som nå er en del av Trøndelag, og har vokst opp i Meldal og Melhus. Etter videregående skole har jeg vært på flyttefot nærmere 20 ganger, så den opprinnelige dialekten er betydelig utvannet.
     – Fortell litt mer om deg selv.
 – Jeg er gift og har fem barn i alderen ti til 22 år. Utdanningen har jeg fra Forsvaret og fra Handelshøyskolen BI. Jeg har arbeidet i statlig sektor, i kommuner og i internasjonale organisasjoner.
      – Du har også bodd utenlands?
– Det  stemmer. Jeg har jobbet og bodd i to perioder utenlands: 15 måneder i Pristina (Kosovo) og fem år i Wien.
       – Hvilke tilbakemeldinger har du fått etter at nyheten om ditt partivalg ble kjent?
– Utelukkende positive! Noen er nok forundret over at jeg ønsker å fortsatt tilbringe mange, mange timer i politiske møter.

       – Hvorfor akkurat Miljøpartiet De Grønne?
– Hovedårsaken er klima- og miljøprofilen MDG har. De store partiene ender altfor ofte opp med å kompromisse bort klima og miljø. Jeg er en av dem som tror at tiden holder på å løpe fra oss når det gjelder å unngå at jordkloden vår blir ubeboelig for dem som berøres hardest av klimaendringene, det vil i stor grad si de fattigste befolkningsgruppene i verden. MDG har også blitt bedre på å presentere konkrete løsninger på klima- og miljøutfordringene, noe jeg vektlegger. Den norske velstanden er i stor grad bygget opp på et av de underliggende kjerneproblemene i klima- og miljø: Olje. Vi i Norge vil berøres mindre direkte av klimaendringene enn mange andre. Samtidig har vi som nasjon et betydelig antall klimafornektere. Mine fem barn vil trolig leve i 80-90 år til. Jeg ønsker å synliggjøre for dem at jeg tar et klart standpunktm og vil arbeide aktivt for klima og miljø. Derfor bretter jeg opp ermene og ønsket å ta et tak i lokalpolitikken – for MDG.
I tillegg til klima- og miljøprofilen til MDG liker jeg partiets raushet og fokus på at alle i samfunnet skal betraktes som likeverdige, og målet om å redusere sosiale ulikheter. Det er en klar bonus for meg i valget av parti.

     – Hvilke erfaringer fra yrkeslivet får du mest nytte av i politikken?
– Først og fremst vil min kommunale erfaring være nyttig, tror jeg. For eksempel erfaringen med kommuneøkonomi. Det faktum at jeg har vært tett på politisk ledelse og styring av store og mindre kommuner med forskjellig styresett, og har erfart utfordringene som administrasjonen arbeider med, vil sikkert også kunne være til nytte.

     – Hvordan blir overgangen fra å være nøytral embetsmann til å være meningsbærende politiker?
– Dette er et tema jeg har tenkt mye på. Det er innimellom stor forskjell på den politiske og administrative logikken. Jeg har i mange år arbeidet med et faktabasert, faglig og dokumenterbart utgangspunkt, har veid for og imot problemstillinger mest mulig objektivt og framstilt synspunkter og konklusjoner på en nøktern måte. Min utøvelse av den politiske rollen vil nok bære tydelig preg av min bakgrunn. Men det tror jeg vil bli satt pris på.
     – Hvilke tanker gjør du deg om det politiske miljøet i Ullensaker?
– Jeg har observert mange dyktige politikere i Ullensaker. Samtidig har det over tid vært tilspissede forhold enkeltpolitikere og partier imellom, og det har trolig medført politiske prosesser og kanskje også beslutninger som ikke er optimale. Å hente ut hele potensialet i Ullensaker kommune, krever et politisk nivå kjennetegnet av ryddighet, i tillegg til et godt samarbeid med administrasjonen.

     – Hvilke saker blir viktige i neste periode og videre fremover?
– Jeg mener at dagens flertall har oppnådd en god del forbedringer, og det blir viktig å fortsette i samme retning. De viktigste sakene blir å kontrollere veksten og positivt utforme nye nabolag for innbyggerne, ikke utbyggerne. Vi må fortsette å arbeidet med klima- og miljøomstilling, jobbe med sikkerhet for syklende og gående og ha fokus på samfunnssikkerhet og beredskap. For at vi skal ha bærekraft inn i fremtiden, må vi intensivere arbeidet opp mot frivilligheten. Vi skal fortsette å styrke arbeidet i skolen og innenfor helse og omsorg, og jobbe aktivt for at Ullensaker skal bli en enda mer inkluderende kommune.

     – Hva vil du si til en veler som er i tvil om hvem hen skal stemme på?
– Er du bekymret for klimaendringene som er i ferd med å skje? Vil du at mest mulig av turområdene og hundremeterskogene skal bestå? Vil du ha politikere som styrer tettstedsutviklingen og ikke mer eller mindre sier ja til alle utbyggingsprosjekter? Vil du ha et raust og trygt lokalsamfunn der det legges til rette for gående og syklende, der kultur, idrett og frivillighetsarbeid er viktige virkemidler og der innbyggerne med ulik kulturell bakgrunn sees på som positivt?

DA SKAL DU STEMME MDG.