Et bærekraftig oppvekstjorde

En av de tingene som det nå brukes mye tid og krefter på i Gjerdrumspolitikken er planene for det såkalte Oppvekstjordet.
Et flertall i kommunestyret har store ambisjoner og drømmer for området. Men er de innenfor realistiske rammer?

 

 

20. juni, 2023

Området, som ligger rundt Gjerdrums ungdomsskole, fikk sitt tilnavn rundt årtusenskiftet da en tydelig politisk idé var i ferd med å ta form: Dette området skulle romme en hel del av de institusjonene som preger barn og unges oppvekst: Barnehage, barne- og ungdomsskole, men også fritidsarenaer som idrettshall, fotballbane(r), svømmehall osv. Noe av dette er kommet på plass, men mye står fortsatt på vent.

Idretten ønsker seg flere spilleflater – både innendørs og utendørs – men behovet er nok aller størst innendørs. En ny idrettshall (med to spilleflater) er derfor det som først skal komme på plass, og p.t. er planen at det blir byggestart i 2024.
Gjerdrum MDG er imidlertid litt bekymret for hvordan prosjektet har utviklet seg de siste årene. I mai 2020 var kostnadene for ny idrettshall beregnet til 231 millioner kroner, og innenfor en tålelig økonomisk ramme. I oktober 2022 var kostnadene imidlertid økt til over 350 millioner kroner (!) blant annet på grunn av stadig nye bestillinger fra politiske partier om hvilke funksjoner idrettshallen kan romme. Selv når disse tallene var klare fortsatte et flertall i kommunestyret å legge til bestillinger for hva hallen skal romme, og nå er både rom for Biljard og E-sport-senter som lagt til, pluss diverse nye anlegg utendørs. Prisen: Over 400 millioner kroner. Gjerdrum MDG stemte i mot dette forslaget, og foreslo – tvert i mot – at enkelte ting må tas ut av prosjektet for å få kostnadene ned.

Svømmehall: Kommunene har et lovpålagt ansvar for å sikre svømmeopplæring til barn og unge. Gjerdrum har i dag ingen egen svømmehall, men løser dette ved å låne fasiliteter andre steder på Romerike, pluss ved å gjennomføre noe av svømmeopplæringen utendørs, i naturlige omgivelser. Det er en OK løsning, økonomisk sett, men medfører en viss uforutsigbarhet og mye tid går tapt til reise. Det ville selvsagt vært et bedre alternativ å ha en egen svømmehall, men dette er for tiden (i Gjerdrum MDGs øyne) helt urealistisk å få til, uten innføring av eiendomsskatt – noe som Gjerdrums innbyggere har sagt tydelig «nei takk» til. I valgkampen for åtte år siden var Gjerdrum MDG det eneste partiet som (i RB sin valgomat) som var ærlige på å si at vi ikke mente det ville bli mulig å bygge ny svømmehall med det første (før 2019). Når vi nå leser valgprogrammene for lokalvalget 2023, ser det ut som at de fleste har kommet til samme konklusjon som oss, selv om det fortsatt finnes partier (f.eks Gjerdrum Venstre) som sier JA til svømmehall, men NEI til eiendomsskatt. Sånt tror vi er tomme løfter.

Ny barneskole på Oppvekstjordet? Neppe med det aller første. Gjerdrum MDG er ikke av partiene som har ivret for en ny barneskole presset inn på et mer og mer trangt Oppvekstjorde. Vi tror en (ny) skole kunne fått en fin beliggenhet og gitt et bidrag til god sentrumsutvikling, hvis den fikk ligge innenfor deler av det store området der den ligger i dag; dagens skoletomt kan brukes adskillig mer effektivt enn den brukes nå, og kunne helt sikkert rommet både skole og noe av det gjeldende sentrumsplan skisserer, som et kompromiss. Men et slikt syn finnes det dessverre ikke noe flertall for i kommunestyret. Vi respekterer at det nå er lagt en annen plan enn den vi tror ville vært best, og vil være konstruktive for å finne en best mulig løsning når tiden kommer for at en ny Gjerdrum barneskole (GBS) skal planlegges.

Hva vi derimot stiller oss helt uforstående til, og ikke vil støtte overhodet, er at en ny barneskole på Oppvekstjordet skal være en storskole som kan erstatte både GBS og Veståsen skole. Veståsen er en flott nærskole for hundrevis av barn – den er hverken for liten eller for dumt plassert til at den skal behøve å trues av nedleggelse. Vi er svært overrasket over at Frp, Høyre, AP, Venstre, KrF og SV stemte for at en slik idé skal utredes. Vi mener kommunen bør styre videre etter en fast idé om at området rundt Veståsen skal opprettholdes som skoleområde også for fremtiden, og sier: TA VARE PÅ VESTÅSEN!

Et bærekraftig oppvekstjorde: Vi er glade for at kommunestyret, – alle partier! – synes å ha samlet seg bak en visjon om at Oppvekstjordet skal utvikles med sterkt fokus på klima- og miljøvennlige løsninger. Det betyr at vi setter høye krav til materialvalg; klimafiendtlige byggematerialer som stål og betong må begrenses til et minimum. Vi må sikre gode løsninger for energibruk, og vi må tenke over hvordan vi kan bruke alle takflater fornuftig: Det kan være snakk om grønne tak eller oppholdsarealer. Eller det kan være energiproduksjon ved hjelp av solceller, slik vi i Gjerdrum MDG har sørget for at nå fases inn  på alle andre kommunale takflater, der det egner seg. Vi må ha fokus på fossilfrie byggeplasser, og vi må ha løsninger for å ta vare på den gode matjorda som dessverre må vike for byggeprosjekter. Det må legges til rette for at flest mulig kan gå eller sykle til området. Ikke minst må vi, sammen med idretten, søke etter alternativer til bruk av gummigranulat på nye og eksisterende kunstgressbaner. Kunstgressbanen på Ask – enda så stille den bare ligger der – er faktisk kommunens aller største forurenser. Hvis den «oppfører seg» som en gjennomsnittlig kunstgressbane bidrar den med minst et tonn mikroplast ut i naturen, – hvert eneste år! EU er, våren 2023, i ferd med å lage et regelverk som vil presse frem en avvikling av gummigranulat som banefyll. Dette vil også gjelde i Norge og i Gjerdrum og vi må bistå idretten med at denne krevende omstillingen blir gjennomført på en best mulig måte.

Gjerdrum MDG maner til litt mer nøkternhet og mer realistiske ambisjoner på Oppvekstjordet, slik at det hele blir bærekraftig også i et økonomisk perspektiv. I bakhodet bør vi også ha at barn og unge også skal utfolde seg andre steder i kommunen: I Kniplia, på Lysdammen, i skiløypene og på turstiene, på Kulturhuset og andre steder i Ask sentrum.
Oppvekstjordet er et spennende område, med store muligheter. Nå, 25 år etter at politikerne i Gjerdrum begynte å forme ideen, står vi ved et viktig veiskille, hvor det er viktig at vi klarer å holde et ambisjonsnivå som ikke truer trygg økonomisk styring av kommunen – eller at vi drømme så stort at prosjektene ikke lar seg realisere.

Bedre med én fugl (eller to!) i hånden, enn ti på taket.